thank god ammmmerrrrica

publicerat i Seattle;

Det finns många saker som är förvånansvärt bra här i USA.

-Mycket är MYCKET billigare än i Sverige. (Vilket är bra för shoppingtokar som jag och Totte)

-På många ställen så är det betydligt bättre servicetänk än i Sverige. (Visst finns det undantag men på det stora hela tycker jag personligen att det är många nivåer högre än Sverige.)

-Bekvämlighet! Det finns drive-in apotek, drive-in bankomat, drive-in starbucks, och säkert fler jag inte tänkt på.

- Av det jag märkt hittils så tycker jag att det verkar som att det finns en större tolerans för "annorlunda" än i Sverige. (Eller jag kanske ska säga Stockholm!)

- Mycket god mat i STORA portioner. (Den stora portionen är bra för då kan man ta hem och sprara till lunch dagen efter.)

- När man går ut och äter så kostar barnens mat i stort sett ingenting. Vanligt är att det kostar 2.99 för dricka, huvudrätt och en liten efterrätt, (Det är typ 20 kronor!) En rätt räcker oftast för båda barnen men vi brukar köpa två och ta hem en till typ lunch.

- Starbucks i varje gathörn som gör att man aldrig behöver gå mer än någon meter för att stilla sitt kaffesug.

- Kaloriuträkning väldigt synligt i stort sett överallt. Det finns ofta också en sida i varje meny för "mer hälsosamma alternativ."

- Det finns betydligt mycket mer att göra med barnen här på vardagarna. Roliga aktiviteter och klasser som aldrig skulle finnas i Sverige. (Allt pga att många är hemma med sina barn)


Sen finns det såklart mycket som INTE är lika positivt.

- Det är extremt mycket hemlösa. Det står folk i stort sett i varje stor korsning med skyltar, ofta står det "anything would help." Det skär i hjärtat lika mycket varje gång och de ser inte "härjade" ut som i Sverige utan man ser verkligen att det för många är otur att de hamnat där de är idag.

- Vägnätet har nog byggts ut snabbare än vad de klarat av så det är ganska rörigt. ( I jämförelse med Sverige som typ är perfekt....!)

- Bekvämligheten som i många fall kan vara positivt är inte enbart positivt när man tittar på hur snittamerikanen ser ut.

- Den goda maten och de stora portionerna gör att om man äter upp en hel portion till middagen så äter man förmodligen mer än dubbelt så mycket som man borde! Därav snittkroppen på amerikanerna.

- Starbucks i varje gathörn och storleker som är ENORMA! De flesta dricker inte vanligt kaffe, eller latte eller cappuchino som hemma i sverige. Här är det artificiella smaker och grädde och choklad och gott gott i det som e flesta beskriver.

- GALET dyrt med bra förskolor. Även förvaring av barnen är dyrt! I dagsläget finns det inte en chans att vi kan ha förskola till Leo eller Lexie, inte på någon av de jag vill ha iaf. (Kanske för att vi valt att lägga pengar på boendet, precis som i Sverige!)


Alla intryck av Amerika vs Sverige har nog mattats av lite nu. I början tyckte jag att ALLT var så mycket bättre här. Mycket är bättre enligt mig, men det finns så galet mycket som är så mycket särme också. Det är mycket av det som är mycket sämre som vi kan undvika dock. (Tack vare arbetsgivare och pengar!)

Det finns en sak som vi inte kan (eller har fruktansvärt svårt) undvika och det är all mat. Alla som känner oss vet att det är vår stora akilleshäl. Jag har nu börjat att sköta mig sedan 3 dagar tillbaka. Den första dagen utan allt junks var förjävlig. Jag var så grinig och trodde att jag skulle gå under. Sen har det gått bra.
Det är tråkigt att inte ta den där godaste största latten på Starbucks, MEN.... jag måste börja tänka på varför man gör saker och ting.

Här i USA känns det som att det finns tre kategorier av människor där två dominerar. 1, de som tänker på precis vad de stoppar i sig och beställer skim milk latte och tränar massor och ser galet hälsosamma och fräsha ut. 2, de som skiter fullständigt i vad de stoppar i sig och äter vad som helst och ser tyvärr fruktansvärt feta och ohälsosamma ut.

Kategorin nummer 3 är de som ser rätt vanliga ut (ibland lite överviktiga) och som på någotvis lyckas att kombinera the american lifestyle med träning och ett lite mindre kaloriintag. (Eller bara har otroligt bra ämnesomsättning!)

Dessa kategorier finns såklart i Sverige också men med en betydligt mindre kategri 2 skala.

ojojoj nu har jag babblat på!

Museum of Flight

publicerat i Seattle;


Min familj är verkligen tokiga i flygplan, Helikoptrar, drakar- man skulle kunna sammanfatta det som- I ALLT SOM FLYGER!

Jag är inte sådär jätte intresserad, men att se barnens ögon lysa upp som om de just vunnit en miljon dollar är ovärderligt.

Så visst kan jag göra om detta!:)

Jul, ledighet och framsteg

publicerat i Seattle;

Det är så underbart att Totte är ledig nu. Då har vi äntligen möjlighet att göra lite turer för att lära känna vår omgivning.

 

Idag har vi både varit på Museum of Flight och på Seattle Premium Outlet.

 

Det blev en del bilåkande, men det var bara en fröjd med tanke på att vi åkte i vår alldeles egna NYA bil!

Det bästa med den nya bilen är att barnen ÄNTLIGEN är tysta i bilen. Varför då kan man fråga sig när de inte gjort annat än att skrika i bilen det senaste året, JO....

 

Den nya bilen har nämlien en liten skräm med dvd  som man fäller ner från taket. Så i julklapp fick barnen några pedagogiska filmer där de lär sig siffror, bokstäver, former och färger som de nu kan titta på medans vi åker bil. Både lärorikt och galet skönt för oss föräldrar som slipper en gallskrikande Lexie och en Leo som skriker för att Lexie skriker.

 

Leo är så fantastiskt duktig på former och färger nu. Formerna sitter bara på engelska medans färgerna är tvåspråkiga. Formerna hade de börjat på redan på pre-school i Sverige så nu måste jag försöka vara mer konsekvent med svenskan där.  Bokstäverna och siffror är han också väldigt intresserad av så det leker vi fram under dagens gång. Nu sitter nummer 4 som en smäck. (Bara för att vi bor på fjärde våningen och han trycker på fyran varje gång vi ska hem.) Bokstaven W är också populär och känns igen, fråga mig inte varför för det har jag ingen aning om.

 

Vi har fortfarande inga som helst rutiner här borta. Ena dagen går de och lägger sig klockan sju, men ofast går de och lägger sig vid klockan 21. Så länge Totte är ledig är det väl okej men snart tror jag att jag kommer bli galen om vi inte får ihop rutinerna. Jag får magkatarr av gnälliga ungar och gnälliga är precis vad de är när de inte har några rutiner mina små älsklingar.

 

Imorgon kommer vår flyglast, dvs Leo och Lexies alla leksaker och mina kläder. Det ser jag MYCKET fram mot.

Sen har det blivit dåligt med morgonpromenader de senaste 3 dagarna. Dvs, jag har bara varit ute på 2 morgon powerwalks hittils. INTE BRA! Nu börjar jag se min viktökning på bilderna som tas på mig. AJJABAJA!

Nu blir det till att sköta mat bättre och röra på sig mer.

 

ojojoj.. detta blev alldeles för långt så jag avslutar med en alldeles för lång bildsekvens från vår jul!!



Underbar julafton och perfekt juldag!

publicerat i Vardag;
Julafton var mysig och perfekt, precis som den ska vara.
Vi åt god mat, hade underbart sällskap och fick besök av herr Tomten.

Leo.. ja han var tveksam till tomten som kom. Han sa direkt när Tomten kom in.
"Tomten har inte röd tröja"

För denna tomte hade grå rock, det tyckte Leo var lite tveksamt. Han sa inget mer om det under kvällen förmodligen för att han var nog upptagen med att öppna alla paket. Men på morgonen när han vaknade så sa han i en konstaterande röst "Kenny var inte tomte, Kenny var inte tomte, Kenny var inte tomten." MEN... Kenny var ju tomten!:)

Vår lilla kille är alldeles för smart för sitt eget bästa!

Nästa år blir det full on tomtemundering, det kan jag lova!

Barnen somnade sent men var i säng till 22 tiden iaf. Därefter satt vi och pratade och hade mycket trevligt tills alldeles för sent. Det var en toppen dag/kväll/natt och idag har vi verkligen gjort det man ska göra dagen efter julafton.

Bara chillat, lekt med julklapparna och gått på långpromenad.

Vad fick vi då i julklapp?

Jag ska visa bilder någon dag men en sak kan jag säga:
Jag har fått en ny bebis- hon heter Burberry!:)

God Jul

publicerat i Vardag;

Det blev jul hos oss också i år, trots att vi befinner oss långt från familj och vänner.

Vi har gjort julmat, hjälpt tomten med lite presenter och försökt infinna oss i rätt julstämning. Nu känns det som att stämningen är här så mycket som den kan vara.

Vi har skypat och vibrat med familj och vänner där borta och nu ska vi snart ut på en promenad för att fixa det sista vi behöver här för att kvällen ska bli perfekt. (För perfekt är väl precis det allas jular är där hemma i Sverige va!;) )

Barnen hade fått två paket var i strumpan i morse. Det var bilar och julaftonens finkläder. Lexie satte snällt på sig sina finkläder, men Leo.... Där hade Tomten gjort ett litet misstag för i paketet med finkläderna så hade han lagt en "cars 2" tröja. Leo vägrade därför finkläderna och valde cars tröjan. Haha sötnosen!

Nu vill Leo att jag ska dansa till "Last christmas I gave u my hear" så det är väl bara att hoppa upp ur soffan och skaka loss!

slappardag

publicerat i Vardag;

Vi har en riktig slappdag i mjukisar hemma idag.
Lexie är lite hängig så därför tar vi det lite lugnt. Leo är rätt uttråkad men underhåller sig med iPad och bilar.
Lexie ligger och sover just nu och jag hoppas hon sover länge så att hon blir av med sin förkylning.

Jag var på morgonpromenad i morse också men fick galet jobbigt skavsår som som tur var slutade göra ont närdet till slut gick hål. (Fräsht va!;) )
6,6 km blev det idag, tror dock att det tog lite längre tid med tanke på skavsår och träningsvärk i rumpan!?!

I eftermiddag/kväll ska jag försöka komma iväg själv en stund när Totte kommit hem från jobbet för att införskaffa några julklappar. Barnen är i stort sett klara, men Leo har hittat julklappsförrådet mer än en gång. (Även fast vi bytt det!) SÅ det vore kul att fixa någonting till honom som han faktiskt inte sett.

20 December och 4 dagar till jul känns väldigt konstigt. Min julkänsla är minimal.

(Imorgon ska vi skriva teoriprovet för körkort i Washington state. Önska oss lycka till... det kan behövas!)

Leo julpyntar

publicerat i Seattle;

Nu är huset VÅRT!:) (iaf för två år!!!)
De ringde igår och sa att det inte gick att göra någon bakrunds koll på oss officiellt men de gjorde sin egen på Google!
Då googlade jag såklart dirket våra namn på google.com. På Totte kommer ju allt hans jobb upp vilket inte är så konstigt och direkt då inser man att det är en rätt okej kille att ha som hyresgäst.

När man googlar mitt namn kommer såklart bloggen upp och den kan man ju köra google translate på. haha.. det var ju galet roligt.
Totte heter Tottenham i den och i den inser man ju också att vi är "riktiga" människor även fast våra identiteter här i USA inte är så lätta att spåra. (Nä. det går ju faktiskt inte alls än, iaf inte min!)

På torsdag ska vi gå en runda i huset och kolla vad som bör åtgärdas innan vi flyttar in och så att allt som inte är perfekt i huset finns på papper så att vi inte blir skyldiga till något vi inte åsamkat huset när vi väl flyttar ut.
Vi ska även ta med security deposit och första månadens hyra. Sen så flyttar vi in så fort våra möbler kommer eller senast den 29 januari. (Det blir ju kul att flytta in om våra saker inte kommit!?!)

Vår flygcontiner står fortfarande i tullen och har så gjort sedan den 6 December. Det ska ta 5-10 arbetsdagar att få ut den, OM den inte tas in för en kontroll, då kan det ta längre tid. Jippie! Tur att det är julafton snart så att barnen får lite leksaker att leka med förutom Leos bilar.

Om detta händer även med skeppscontainern då kan det bli spännande....






IKEA!

publicerat i Ego;

Jag är en kvinna av mitt ord så nog tvingade jag ut mig själv på en powerwalk i morse.
Det var ju skönt, precis som jag misstänkte!:)

Vi har en park som ligger precis här där vi bor och jag bestämde mig för att promenera runt, runt i den eftersom den har ett perfekt spår runt. Jag gick och tänkte att de borde ha mätt upp hur långt ett varv var för oss motionärer som gled runt där. (För vi var en hel del!)

Efter ca 2 varv så hittar jag en skylt att det är 1/2 mile runt, Perfekt!:)

Jag lyckades gå 6,5 varv innan det var dags att ta mig hem. Så det blev lite drygt 6 kilometer vilket kändes som godkänt för dag 1. Det är nu tävlingsmänniskan i mig drar igång och jag är redan nyfiken på om jag lyckas få fler varv imorgon.

Efter den braiga starten på dagen så skjutsade vi Totte till jobbet och sen gav vi oss iväg till IKEA.
Det såg precis ut som hemma och det kändes lite läskigt, men bra nu innna julen.
Jag införskaffade sill, köttbullar, senap och lite godis. Så nu känner jag mig lite mer peppad att fixa julmat när jag vet att jag har sill att lägga in, för de hade faktiskt matjesill. Så nu blir det "mammas sill" och "aptitgrädde" för hela slanten!

Okej... i morgon....

publicerat i Ego;

Okej... i morgon finns det inte längre någon återvändo!

Klockan 8.00 skall skorna snöras på och jag SKA ge mig ut på en uppfriskande powerwalk!

Om jag inte gör detta så .... äh det finns inget sådant.
Det är NU eller ALDRIG!

Söndag, ljuvliga söndag!

publicerat i Vardag;

I ärlighetens namn började inte söndagen så härligt. Jag drack en flaska vin själv igår och hjälp vad jag hade ont i huvudet i morse. Jag börjar undra om det var någon som spetsade vinet under kvällens gång.

Gott var det iaf!:)

Vi började söndagen med att skypa med barnens farmor medans vi åt frukost och sen klä på oss i raskt takt för att bege oss mot Svenska Skolans julavslutning här i Seattle. Egentligen är det bara familjer till barn i skolan som får komma men tack vare nya vännen C så fick vi komma och titta. Där bjöds det på luciatåg, luciafika och lite annat smått och gott. Bland annat ett härligt lotteri med lite svenskrelaterade vinster.

Det var 18 priser och kanske minst 500 sålda lotter och jag vann 2 priser!:)
Det var ett stort prisbord där man fick välja sitt pris och ena gången valde jag ett paket med en lucialjusstake, en flaska hemgjord glögg och en liten flaska julmust.

Andra gången var det sista priset kvar och det var en middag för två på Swedish Cultural Center, inte helt fel!:)
(Jag misstänker att min mamma skänkte sin tur i lotterier när hon gick vidare....)

Efter en mysig förmiddag så for vi hem och lagade lunch och sen var det dags för 1,5 timmes lyx för mig.
Jag hade nämligen bokat tid för en 30 minuters ansiktsbehandling och 45 minuters manikyr.
Galet härligt och fantastiskt billigt om man jämför med Sverige, jag betalade 80 dollar för hela kalaset!

Sedan har eftermiddagen gått åt till att promenera runt lite här i området där vi bor.
Sammanfattningsvis kan jag konstatera att dagen har varit riktigt bra.

VI tog massa fina bilder idag men nu när vi äntligen laddad kameran så har jag istället tappat bort sladden som behövs för att ladda in bilderna.

Beautiful family

publicerat i Seattle;
En flaska gott vin i kroppen. (köpt i affären nedanför lägenheten som är öppen 24/7)

Ja livet känns rätt gött just nu.

Utsikten framför mig är julgranen klädd i alla världens färger och tankarna i mitt huvud är enbart goda.

Jag gissade att vi skulle trivas rätt gott här borta, men det är nästan bättre än jag föreställt mig.

Idag har vi bara myst hela dagen hela familjen. Vädret har varit fantastiskt. 5 grader varmt och strålande sol. På något konstigt vis så känns 5 grader varmt här betydligt varmare än i Sthlm. Jag och Totte har suttit i solen på en parkbänk vid vattnet och solat och pratat om livet medans barnen sprungit runt i bara tjocktröjor och lekt. (OCH BLIVIT SMUTSIGA!)

Vi har ätit.... och ätit... och sen ätit lite till. (Som sagt, the american lifestyle!)

Nu på kvällen har vi gått igenom barnens julklappar. (Självklart tomtens julklappar till barnen!)

Vi har insett att vi har lite shopping kvar att göra. (NÄMEN åååååhhh så jobbigt!;) )

Jag kan nu stolt konstatera att jag ÄNTLIGEN tagit ett "RÄTT" beslut när det gäller barnens utvecklig. Leo är nu utan nappen och jag har ALDRIG sett honom så stolt och glad. Han konstaterar glatt att Lexie är en bebis som behöver napp, men att han själv är en stor kille. (han påstår gärna att jag är en stor kille också... men jag försöker förklara att jag är en stor tjej.....)

Mycket kan man ha emot det här landet men " THANK GOD AMERICA " !!!


Igår på Suhi Maru



Träning, ja tack!

publicerat i Ego;

Nä nu blir det en middag ute på en riktigt nice restaurang.
Alla ni Seattlebor som läser ska definitivt gå till "Sushi Maru". Det är en restaurang med ett "sushitåg". Galet gott och helt klart mycket mat för pengarna. I alla fall om man jämför med andra sushitåg jag varit på i Sverige, England och Australien!

Den amerikanska livsstilen är FARLIG! Riktigt riktigt farlig. Alldeles för mycket mat och kanske framför allt alldeles för mycket socker och annat grunks i maten. Det som är bra är att det har blivit lite som en tvärtom effekt för mig. Jag mår illa av all mat. Jag blir lite avtänd av de extremt stora portionerna och jag tror att både Totte och jag har fått lite perspektiv på mat som jag hoppas att vi håller kvar vid.

Jag har fortfarande inte kommit igång och tränat eftersom jag var sjuk när vi kom hit och sen har det varit extremt mycket att göra. Vi har inte lyckats få något gymmedlemskap än pga social security numret (ÅTERIGEN DET DÄR JÄVLA NUMRET!). Jag kan ändå inte lämna in barnen på barnpassningen eftersom de inte har alla sprutor de behöver. (Dessa sprutor kan de inte få förrän vi har fått vårt SSN!!!!!)

MEN... nästa vecka SKA jag börja promenera 45 minuter varje morgon. Jag tror inte att jag gått upp mer sen jag kom hit men de sista 6 veckorna i Sverige var INTE bra. Så nu ska jag tillbaka till mitt tränings jag! Så snart jag kan!

Här är Totte och jag på Cee Lo green konserten förra helgen!
(Nu blir det restaurang och vin.... den hälsosamma livsstilen kan vänta en dag till, eller två....;) )

Jag fortsätter att "skryta" eller nåt....;)

publicerat i Seattle;

Vårt nya liv utvecklar sig i stadig takt nu.

Totte har gjort sin application av social security number. Detta kommer att komma på en liten lapp om 1-2 veckor.
Mitt i julrushen förhoppningsvis!

Vi har svårt att fixa viktiga saker som mobiler och bil utan detta nummer.
Jag börjar få galen iPhone abstinens. Jag har ju fortfarande min med krashad display som jag kan använda wifi på, men jag behöver verkligen en telefon med internet som man kan använda ute bland folk här.

Det är helt galet att det för 20 år sedan var ovanligt med mobiltelefoner....

Jaja.. I-lands problemen fortsätter...
Bil har ju varit ett stort issue i vårt äktenskap de senaste månaderna. Totte har velat ha en volvo XC60 och jag en volvo XC90. Vi har diskuterat detta högljutt fram och tillbaka och har nu nått vad man skulle kunna kalla en kompromiss. Vi har hittat en bil som vi båda tycker är snygg och som har de aspekterna av en bil jag vill ha, (dvs, rymlighet och komfort) och det Totte vill ha. (motorkraft, design och sen ännu lite mer motorkraft)
Denna bil är nu tagen från marknaden och är vår så fort vi får vår lilla papperslapp med SSN som vi måste ha för att få vårt billån.

And here it is:



Huset

publicerat i Seattle;

Gaaaad vad vi älskar huset som det är i stort sett är klart att vi ska hyra nu.
Vi har definitivt flyttat in mentalt så att nu kommer det bli ett hårt slag om något går fel!:)

Vi var där idag och träffade en av ägarna igen och det gick bra. De har nu skickat in en tenant application eller något liknande för att göra en background check på oss. De kommer inte att hitta något vilket är rätt självklart eftersom vi inte har någon historia här. Det är dock lika bra att göra allt enligt alla lagar och regler här för säkerhets skull.

Nästa steg är att skriva på det riktiga kontraktet med hela besiktningen av huset och sedan även ett specialskrivet kontrakt med 12 + 12 månders kontrakt och sedan en liten klausul att vi får lämna huset med 3 månaders uppsägningstid om något skulle hända som gör att vi måste lämna landet.

Jag försökte ta lite bilder med iPhonen men såklart dog den innan jag hann ta några alls nästan.
Det är helt galet mycket rum! Egentligen för många rum för oss så jag hoppas verkligen att vi får inneboende några månader om året!:) (Om ni inte fattade piken så är det dags att boka resor hit nu allihopa!)

Övervåningen: 4 sovrum, (Master bedroom, sovrum till barnen och sedan ett kontor) + 2 badrum!

Mellanvåning: kök och stooor matplats med mysig gasdriven kakelugn och en liten "sitting area" i typ hallen. (Svårt att förklara!) + ett rum som vi kommer ha som lekrum + toalett.

Undervåning: Stor typ gillestuga där det blir perfekt med vår stora soffa och TV och sen ett gästrum och ett badrum och sen även ett till rum. (Om Totte får bestämma så blir det simulatorrum) (Om jag får bestämma så ska Lexie  (eller Leo) bli prima ballerina och ha det som sitt balettrum!) ;)








Guldstjärna

publicerat i Leo;

Leo sov utan napp hela natten och vad hade tomten lagt under granen då?
Jo ett paket! (tänk va den där tomten är duktig alltså!)

Leo var mycket förbryllad och frågade flera gånger om bebisen nu hade nappen.

Nöjd var han dock av sin lysande Jeff Gorvette!





Svenska lekgruppen

publicerat i Barnen;

Idag var det återigen dags för svenska lekgruppen att träffas.
Leo och Lexie stormtrivs och jag har det väldigt trevligt jag också. Vi är hemma hos någon ur gruppen varje vecka och det är samtidigt roligt att se hur folk bor.

Imorgon ska vi till huset igen och träffa en av ägarna. Vi kan inte skriva ett kontrakt riktigt än för man måste få någon application godkänd först som är typ som en krediupplysning vad jag förstått. Problemt är att den inte kommer att ge någonting eftersom vi inte har någon Credit history här. (Något som uppenbarligen är så viktigt att vi rekomenderas att ta lån på saker nu i början!?!)

Jaja.. vi ska träffa henne imorgon i alla fall och då får vi även en chans till att se huset!!!
Vi har redan flyttat in mentalt så det är bara att hålla tummarna för att inget går fel nu. :)

I skrivande stund så sitter jag och lyssnar på en skrikande Lexie. Jag vet inte riktigt varför hon skriker, hon gör det vanligtvis ALDRIG när man lägger henne för natten. Idag dock så skriker hon såklart den första natten jag övertalat Leo att strunta i nappen. Vi har förberett honom på ett par veckor att han ska ge den till tomten som får ge hans nappar till andra bebisar som behöver dem bättre.

Leo är lugn... men Lexie... hon skriker. Hon kanske skriker för Leos skull eller något, who knows.



christmas tree

publicerat i Seattle;

Vi har inte hunnit fixa någon laddare till kamerorna... så det blir lite dåligt med bilder känner jag.
När det inte finns några bilder blir jag även dålig på att blogga för att jag tänker att det inte är så roligt att bara läsa om vårt rätt tråkiga liv här borta just nu.

Just nu är jag nämligen inne i en galen tröttfas. Jag måste få vila!

Jag sover typ 10 timmar per natt, ganska oroligt, men ändå ordentlig vila. Jag vaknar tyvärr med huvudvärk VARJE dag pga av denna sängen. Jag längtar otroligt mycket efter min egen säng.

Totte delar rum med barnen vilket är fantastiskt skönt, då slipper jag för första gången på 2,5 år vakna till så fort en liten kamrat i familjen Liberto drömmer eller snarkar eller ja you know.

Trots trötthet, lite smärta och annat så känns det rätt okej att vara här borta. Vi försöker fokusera på de roliga och bra sakerna. (Det borde man väl egentligen alltid göra...). För tro det eller ej så finns det en hel de roliga saker och även saker som fungerar så otroligt mycket bättre än i Sverige.

Jag ska ta upp det i något inlägg och bara fokusera på likheter/olikheter men jag kan ta upp en sak som är helt underbar. När man är och handlar slipper man packa sina kassar själv. Antingen gör kassören det eller så står det en liten filur och packar. Sen frågar de ALLTID om man behöver hjälp ut! Det är helt fantastiskt tycker jag!

Jaja nu får ni se mina underbara barn som jag inte lyckades fånga på så bra bilder vid vår julgran!:)

Drömhus

publicerat i Seattle;

Ja.. då är vi snart med hus förmodligen.

Huset var såklart UNDERBART och ALLT man kan tänkas vilja ha och med detta hus kan ni komma och hälsa på när ni vill eftersom det kommer finnas gott om rum för er!:)

Nu är det bara praktikaliteter som ska klaffa vilket inte är helt lätt när varken jag eller Totte har någon identitet här än!

The house?

publicerat i Barnen;

Vi ska kolla på ett hus idag.
Inte genom någon mäklare utan genom ett vi hittat på typ blocket fast här borta.

Det är galet snyggt på bilderna, men lite litet bara 360 kvm...;)

Det ligger helt perfekt gentemot Tottes jobb, nu ska vi bara få allt på det klara med om hur alla kostanader för huset ser ut. ojojoj jag är helt upprymd nu. Detta är det bästa som hänt på flera veckor. haha

Vi ska på en massa visningar med "vår" mäklare på onsdag. Det är en del okej hus, men de ligger inte i närheten av så bra som detta hus. Det är väldigt lite hus ute på marknaden nu innan jul tyvärr. Helt fel tid att komma hit och börja leta på.
Om vi inte hittar något hus med inflyttning i före 29 januari eller helst just den 29 januari så måste vi bo kvar i denna lägenhet och den kostar 3500 dollar i månaden. Det i jämförelse med detta hus som vi ska titta på idag som kostar 2900 dollar i månaden känns ju inte helt okej.

Jaja vi ska inte ha för stora förhoppningar, vi får se hur det är helt enkelt!:)


var tar tiden vägen?

publicerat i Barnen;
Man skulle kunna tro att det inte finns så mycket att göra i ett nytt land där nära relationer till andra människor är begränsade. Men icke!
Det är galet mycket att göra, inte sådär att det blir för mycket utan perfekt för att man inte ska kunna längta någon annanstans än där man befinner sig just nu.

Fredagen spenderades i status KAOS!!! HELA DAGEN!! Vi började med att leta upp en läkare till Leo. Leo hade haft 40 graders feber i 3 dagar och haft feberkräkningar på natten och jag var helt säker på att han hade öroninflammation med tanke på att läkaren i Sverige sagt att han tappat ena röret i örat. Så jag ville bara få det bekräftat och höra vad jag skulle kunna göra nu för att lindra besvären för honom.

Efter frustration och många tårar från min sida så hittade vi till en doktor- som konstaterade att öronen var lite röda MEN rören satt där de skulle och det såg ut som att allt var på bättringsvägen.
Jaha... mycket frustration och tårar för INGENTING. Fast det var väl på sätt och vis rätt skönt att höra att rören satt där de skulle, då kan jag slappna av på den punkten.

Dagen fortsätter i samma anda, dvs kaos.
Allt som kunde gå fel, gick fel. Vi skulle ha barnvakt klockan 7 av en nanny vi aldrig träffat. VI fastnar i bilköer och jag kör fel, jag glömmer min mobil hemma så den stackars nannyn får stå i vår lobby och vänta på oss i 15 minuter utan att vi får tag på varandra. Jag tackar vår lyckliga stjärna att hon hade tålamod och stod kvar!

Anledningen till nanny var att vi skulle på Tottes julfest med jobbet. Ett litet nätt kalas på sci-fi museet här i Seattle. Hur mycket folk som helst och olika aktiviteter på olika våningar och såklart gratis mat och sprit. Men med det stora antalet folk så hann man inte bli särskilt full eftersom köerna till barerna var enorma.
Vi såg i alla fall Cee lo Green uppträda och sen var vi tvugna att åka hem till barnvakten. Fantastiskt skön kväll trots allt kaos innan vi väl kom iväg. De 4 timmarna utan barnen var GULD värda!

Väl hemma hade det såklart gått galant med barnen och vi var välkomna att önska samma nanny igen om vi behövde barnvakt. Barnen hade var sååå snälla. (SÅKLART!:) )

Igår träffade jag en grupp med "microsoft fruar" på ett cupcake ställe här i närheten. Där lekte vi en julklapps lek och pratade. Det var trevligt att få träffa ett gäng amerikaner för en gångs skull. Det är ju trevligt att få använda sin engelska lite i det här landet. Detta gäng träffas 1 gång i månaden och har olika aktiviteter, så det kommer jag absolut att hänga på.

Sen på eftermiddagen så fixade vi julgran och massa fint julpynt. Jag ska fixa en riktigt fin bild på vår amerikanska julgran.

Fast nu får ni se ett gäng bilder från förra helgen istället när vi åkte till Sammamish state park och mös och busade!



Segregation

publicerat i Barnen;

Jag börjar förstå mig på det här med segregationen som verkar finnas i de flesta länder.
Man skyller ofta på politikerna och samhället för den segregation som finns. Till viss del är det självklart ett skapat samhällsproblem med boendeformer, priser och annat som kan påverka var människor bor och har möjlighet att bo.

MEN... och här kommer ett stort men, det är långt ifrån bara ett problem skapat av politik och av samhällsstyret. För vad gör man när man kommer till ett nytt ställe någonstans på jorden där man aldrig tidigare varit.

JO, man försöker skapa en tillvara så lik den tillvaro man är van vid. Man vill äta den mat man brukar, man vill köpa de blöjor man är van vid, man vill ha det så likt som på den plats man senast kände sig trygg helt enkelt.

Hur skapar man då nya kontakter och vilka väljer man att skapa dessa nya kontakter med?
Det är precis som "hemma" man träffar oftast människor man har någonting gemenamt med. Innan man lär känna invånare från det nya landet där man måste skrapa på ytan för att se om man har någonting gemensamt så finns det en grupp som är enklare att "lära känna". De egna landsmännen.

För nog har man någonting gemensamt med dem allt när man bor långt bort från sitt hemland och sin kanske största trygghet.

I morse var jag och barnen på lekgrupp med "svenskar" som bor i East Seattle. Nu räknade jag inte hur många vi var där men säkert 10  föräldrar med sina barn. Genast kände man sig som en i gemenskapen och visst träffade jag ett par som jag kände att jag skulle kunna umgås med utan problem.

Det som jag tyckte var en ren klockren kommentar var dock från en mamma som frågade var vi ville bo. Jag nämnde ett par områden och hon berättade att hon bodde i ett av de områdena och att hon hade ett hus som var till uthyrning på sin gata. Hon sa att hon skulle maila mig uppgifterna om huset och att det vore mycket trevligt om vi skulle bo där.

Då var det en annan mamma som frågade henne; "Men hade inte du tänkt att ni skulle byta upp er till det huset" Då svarade bara hon att "Äh om jag får möjlighet att ha en svensk familj till granne så kan jag skippa det, det är ändå ett rätt stort jobb att flytta."

Segregation kan vara ett stort problem när folk inte anpassar sig till samhället i övrigt, men segregation kan även vara skapat av individer för att en känsla av trygghet skall uppnås.

Hallååå.. var är du?

publicerat i Barnen;
Julkänslan infinner sig inte alls hos mig här i staterna.
Jag har plockat fram det julpynt jag släpade med mig från Sverige, men tyvärr blir jag inte mer julig ändå.

Det är första gången någonsin jag inte firar jul med min familj. Jag har tyckt att det ska bli ganska skönt att bara vara vår lilla nya familj nu, men jag vet inte om jag börjar ångra mig. Det är ju underbart att vara med familjen på julafton. Aja.. nu blir det på detta viset ingen idé att tänka på hur det skulle vara att ha varit hemma i Sverige.

Jag tog bilder på barnen i morse i deras luciakläder. Lexie som var på uruselt humör innan lyckades ändå bli relativt bra på bilderna, ALLT tack vare Leo. Älskade Leo som kan vara en underbar storebror när han lägger den sidan till.



Bellevue och barntankar

publicerat i Barnen;

Bellevue... det är ett rätt bra ställe faktiskt.
Vi bor i en stor lägenhet med 3 sovrum och två badrum. Läget är galet bra, typ 2 minuters promenad från det stora köpcentrumet som både har alla affärer man behöver men även ett riktigt nice lekområde för barnen. På dagarna just nu i julruschen är det dock knökfullt där. Fast barnen älskar det och Leo vill gå och leka där jämt.

Igår var vi hemma hos en annan svensk familj som har en dotter i samma ålder som Leo. Det är familjen som var med på den stora "övertalningsmiddagen" för ett år sedan när vi var här. Mamma C och dottern S var de perfekta värdarna och Leo och S lekte i deras källare helt själva rätt länge och jag kan säga att det var en välbehövlig paus för mig från en av barnen Liberto. Det är rätt påfrestande att vara mamma 24/7.

Jag älskar mina barn över allt annat, men jetlaggade och utan någon egentlig trygghet förutom mig, Totte, nappar och snuttar så är de rätt galna! (Med all rätt såklart!)

Igår var dock vår lugnaste dag hittils. Minst skrik och bråk från barnens sida, men kanske för att de kunde vara i en miljö skapad för barn utan att jag behövde vara orolig att de skulle försvinna någonstans. Det är nämligen så att säger jag "nej" just nu så triggar det igång någonting hos dem båda och de fortsätter göra det "förbjudna" ännu mer. Så jag måste hitta den där förmågan att orka vara den där bra pedagogen jag kan vara och hjälpa både mig och barnen till en mer lugn vardag.

Jag har insett att jag måste anpassa dagarna efter barnen nu och lägga fokus på dem. (Det låter lätt men är svårt när man har så mycket man måste göra.)
Idag tex så skulle vi behöva vara hemma i lägenheten och bara ta det lugnt. Kan vi göra det då?
Neheeej... för det kommer carpet cleaners och städar heltäckningsmattan i lägenheten för det hann de inte göra innan vi flyttade in. Jippie! Det kommer typ ta en hel evighet så idag lär jag och barnen hänga på Bellevue Square alldeles för länge.....

Lycka, frustration och bajskatastrof

publicerat i Barnen;

Idag har vi haft en underbar dag hela familjen.
Vi började med en lugn morgon "hemma" i huset där vi bara njöt av att inte behöva stressa iväg.
Sen fixade vi oss iordning för en tur till en möbelaffär och sedan Toys R us!

Jag har sett en säng på nätet som jag vill ha till Leo när vi får vårt "riktiga" boende sen. Vi for iväg och tittade på den och den levde definitivt upp till mina förväntningar så den ska vi beställa i nästa vecka. Väl på plats i affären som jag trodde var en möbelaffär men som visade sig ha allt för barn hittade vi en PERFEKT vagn för barnen. Det är samma märke som vi har på dubbelvagnen nu men en där de sitter som i ett tåg. Det i sig är bättre för att den inte är så bred. Amerikanerna använder inte breda dubbelvagnar i samma utstreckning som vi hemma i Sverige. Sen är den även perfekt för att det går att göra den till en enkelvagn. Leo åker inte alltid vagn nu och det blir bara mer och mer sällan så snart så kommer vi bara att behöva enkelvagn. Sååå voila då har vi det också!

Sen bar det iväg mot Toys R us och hela familjen Liberto var i himmelriket. Totte, jag och självklart Leo och Lexie är tokiga i leksaker.

Hannah- DU ANAR INTE VAD MED CARS SAKER DET FINNS! VAD VILL NI HA!?!?!

Sen skulle vi iväg och äta lunch på cheescake factory till lunch. På väg dit hittade vi DISNEY STORE! GHAAAAA både jag och Totte höll på att gå i bitar av lycka och även av frustration att vi inte kunde köpa ALLT! Självklart vill vi att barnen ska ha leksaker men mest av allt vill vi köpa allt för att vi vill ha det.

Mysig dag med shoppingorigie och galet god matorgie (som avslutas hemma ikväll med alla doggy bags vi har kvar) avslutas nu "hemma" i soffan och en förhoppning om att barnen vill sova relativt tidigt så att vi kan dela på en flaska mousserande och den första riktiga vuxentiden på länge!

Nej vänta... jag glömde bajsorgien!
Mitt i shoppingen på disneystore efter lunchen så bajsar Lexie världens lösaste bajs i världens sämsta blöja så hon hade bajs över hela sin baksida. Även på kläderna och så kladdade hon ner HELA vagnen.
Jag sprang med henne (Jag bar henne i armarna så långt ifrån mig som jag kunde mitt i julruschen i ett stort och relativt "fint" köpcentrum) till skötrummet där jag badade henne i handfatet och bytte kläder.
Vi insåg att vi inte skulle rädda våran vagn. Den hade bajs överallt och går inte att ta av tyget på. Vi står i garaget och ser oss om och bestämmer oss sedan för att lämna den i garaget till Bellevue Square och sen åkte vi och köpte demoexet av vagnen som vi bestämt oss för att köpa men som inte skulle komma förens om 10 dagar.

Typiskt Familjen Liberto, eller vad säger ni!?!;)

IQ fiskmås?

publicerat i Ego;

Den personen som gav oss vårt temporära boende 1 timmes bilväg (i rusningstrafik) från kontoret kan ju inte ha barn. Eller så är den personen fantastiskt korkad!

Det går ju inte riktigt att hålla barnen vakna i 2 timmar för att hämta pappa på kontoret. Inte heller den nästan 1.5 timmen det tar att åka och lämna pappa på jobbet. På morgonen är det okej att de somnar... men på kvällen. Fatta vad det gör mot oss...

Min älskade man tog dock barnen på kvällen igår efter min helvetesdag med dem så att jag fick gå och sova. Så jag gick och la mig typ vid 20.30 och sov sedan till 6 i morse när de vaknade. Sååå skönt! Det behövde jag verkligen. Idag känner jag att mitt tålamod är lite bättre + att jag har tagit det mogna beslutet att vara hemma med barnen nu på förmiddagen och i stort sett inte göra någonting. Vi ska väl snart ta oss till vårt närliggande lilla "centrum" och köpa lunch snart... men that's about it.

Sen åker vi och hämtar Totte på jobbet och efter det är vi bjudna till den andra svenska familjen på middag. Ska bli mycket nice.

OMG

publicerat i Seattle;
VILKEN J*VLA DAG!!!

Jag har idag haft två barn som bara kan ha varit utsända av djävulen himself.
Jag har velat lägga mig ner och skrika "I didn't sign up for this!!!"

Tyvärr är det väl precis det jag har gjort. Automatiskt gick mitt underbara jobb (där jag fick ta hand om andras barn som hade respekt för mig) över till att bli detta jobbet (där jag måste ta hand om mina egna barn som inte har respekt för mig.)

Ju mer jag sagt till dem desto värre har de betett sig. Jag har inte kunnat tala dem till rätta, jag har inte kunnat skälla på dem för att de ska bete sig bättre, hot har inte fungerat, löften om belöningar har inte funkat, försöka leka fram rätt beteende har inte gått något vidare.

Japp... vad gör man.
Jag har pluggat på högskola i 4 år för att kunna hantera barn i den här åldern. WTF!!!

Morgonmys och särskrivningar

publicerat i Seattle;

Vi morgonmyser för fullt här i Sammamish.

Lexie vaknade vid 5.10 vilket jag måste säga är helt godkänt för att bara vara dag nummer 2 i ny tidszon. Då var vi andra pigga också med tanke på att vi gick och la oss relativt tidigt allihopa.

Nu på morgonen ska jag göra mig av med min "köra i USA oskuld". ojojoj hur ska detta gå!
Det gick ju bra för Totte igår så jag ska nog också lyckas. Nu har vi ju GPS och den har adressen hit till huset inställt på hem så "hem" kommer vi alltid.
Vi är ju inte helt nöjda med var vi bor just nu. Huset eller lägenheten är jättefin. Jag hade inte kunnat önska mig något bättre temporärt boende i form av storlek och vad som finns i huset. MEN... läget är helt OFF!!!

Vi flyttar dock på söndag till ett nytt ställe. Det blir lite rörigt men då är läget betydligt bättre. Så jag/vi får helt enkelt stå ut.



Inser att mina särskrivningar inte blir bättre av att prata engelska. Jag menar såklart FAVORITAFFÄR!

Dag 1

publicerat i Ego;

Vi kom som sagt fram safe and sound och barnen gick och la sig vid 21.30.

När klockan var 01.30 ville Lexie gå upp, då hade hon sovit färdigt. Efter en stunds ropande från sängen så vaknade såklart även Leo. Då var det bara för mig att gå upp som hade turen att få dela rum med dem igår. Leo vägrade nämligen sova själv igår. Inte så konstigt och jag sover gärna i samma säng som honom nu för att han ska bli lugnad och känna sig trygg.

Vi gick i alla fall upp och väckte Totte. Vi passade på att skypa min bror Fredrik som fyllde år idag/igår. Sen skypade jag med pappa en sväng. Mysigt att få prata med dem så fort efter att vi kommit fram.

När vi varit vakna i typ 2 timmar så gick vi och la oss igen. Lexie sov bara 2 timmar till sen låg hon och sjöng alla möjliga olika sånger i sängen tills hon tröttnade och tvingade mig att gå upp. Leo sov i 2 timmar till och när Leo väl vaknat så väckte vi Totte. (Behöver jag säga att jag gärna vill gå och sova NU!:) )

Dagen började sedan med en mysfrukost hela familjen och sen kom vår relocation tjej som ska hjälpa oss med allt praktiskt. Hon gick igenom allt vi behöver veta och lämnade en hel massa papper. Sen åkte vi till banken för att fixa bankkonton och allt sånt. Jag får inget eget med tanke på att jag nu bara är min mans lilla egendom här nere. So much for jämställdhet!

Jag får dock eget kreditkort och bankkort... men allt kopplat till Totte. (Skulle inte vara någon mening med att ha ett eget iofs med tanke på att jag inte tjänar några pengar.)

Det vi fick erfara var dock att vi behöver ett social security number för att kunna fixa mobilabonnemang osv. Så nya telefoner får vänta i några veckor. Just nu är det rätt lång handläggningstid för allt sådant.
Nästa stora steg blir för oss att ta våra amerikanska körkort. Inte något vi ser fram mot, men något som måste göras. Kommer förmoligen ta några veckor för mig. Inte för att jag behöver ta några lektioner eller något, nää.. för att vi inte har något "marriage certificat" med oss. Som sagt, jag är ingenting utan min man här borta och byråkrati kräver att vi har mer bevis än pass och Idkort på att vi är gifta.

Sent på eftermiddagen efter att ha hämtat vår hyrbil och åkt vilse 30 gånger innan vi hittade till en affär där vi köpte GPS åkte vill till Redmond town center som jag blev lite kär i förra gången jag var här. Det blev inte sämre denna gång med allt julpynt.
Barnen fick springa av sig och vi fick lite mat i oss. (Jag fick även shoppa lite...woop woop!)
Barnen fick även träffa tomten som bodde där. De fick godis av honom, men vågade inte sitta i knät på honom. Vi hoppas att vi kommer dit om någon vecka då de skaffat lite mod och vågar sig upp i tomtens knä för att krama på honom och säga vad de önskar sig.